Ergonomie op kantoor en thuiswerkplek

Een ergonomisch kantoor wat houdt dat eigenlijk in? Een goede ergonomische bureaustoel, een hoogte verstelbaar bureau, een flatscreenarm. Daarnaast is akoestiek, licht en het klimaat bijzonder belangrijk om een fijne ergonomische werkplek te creëren. 

Ergonomisch denken is logisch denken, steeds vaker duikt het woord 'ergonomie' op. Zeker binnen het kader van de Arbo-wetgeving. Wat het zo ongeveer inhoudt weet iedereen wel, maar wat betekent het?

Betekenis ergonomie.
Ergonomie vertaald uit het Grieks betekend letterlijk werk wet, Ergon = werk en Nomos = wet. Ergonomie heeft dus te maken met de wetten die met arbeid te maken hebben. Daarbij gaat het om natuur-wetten en niet de juridische wetten. Door rekening te houden met allerlei natuurwetten, kunnen werkomstandigheden aangepast en verbeterd worden. Ergonomie heeft tot doel het geestelijk en lichamelijk welzijn van de mens in de werksituatie te bevorderen, waardoor een optimaal arbeidsresultaat verkregen kan worden.

Hoe stel ik mijn bureau in

Bij ergonomisch verantwoorde werkomstandigheden snijdt het mes aan twee kanten. Wie goed in zijn vel zit, heeft meer plezier in zijn werk en presteert beter. Dat is fijn voor de mens en goed voor het bedrijf. Ergonomie kan in drie groepen worden onderverdeeld:

  • Ergonomie in organisaties
  • Ergonomie van de omgeving
  • Ergonomie van producten

De samenhang en het evenwicht tussen deze drie groepen ergonomie bepaalt de kwaliteit van ons werkklimaat.

De mens bepaalt de maat.

Ergonomisch kantoormeubilair is als een schoen: het heeft dezelfde maat als dat van uw buurman, maar het zit alleen u als gegoten. Daarom is ons meubilair instelbaar op individu en activiteit. Juist bij zittende beroepen komen veel rugklachten voor. Dat kan anders. Wij zorgen ervoor dat elke stoel en elk werkblad moet kunnen worden ingesteld op de individuele lengte van de gebruiker. Want geen werknemer is hetzelfde.

In het realiseren van interieurprojecten speelt ergonomie voor ons een belangrijke rol. Dat is ook voor werkgevers belangrijk in het kader van de Arbowetgeving. We besteden aandacht aan het 'geestelijk en lichamelijk welzijn' van werknemers. We werken met meubilair dat voldoet aan NEN 1335 en NEN 2449 normen. Deze normen garanderen een gezonde, goede houding. En dus meer plezier in uw werk.

 

Verstelbaar kantoormeubilair - bureau en bureaustoel

Goed meubilair is verstelbaar op individu en activiteit. Het zijn lang niet alleen de bouwvakkers die vaak met rugklachten kampen. Ook chauffeurs, typistes, caissières, baliemedewerkers, portiers en duizenden anderen melden zich om diezelfde reden ziek. Jan is lang en Piet is klein. Toos heeft korte benen en Truus heeft lange benen. Geen twee mensen zijn gelijk. Vreemd eigenlijk dat al die verschillende mensen op een kantoor, achter een werkblad, balie of kassa vaak wel hetzelfde meubilair hebben.

Een bureaustoel en een werkblad moeten kunnen worden ingesteld op de individuele lengte van de gebruiker. Daar bestaan wel richtlijnen (EN 1335 en NEN 2449*) voor, maar lang niet iedere producent houdt zich daaraan. Zittend werk is een van de grootste veroorzakers van lichamelijke klachten, en tevens de meest verwaarloosde. Juist bij zittende beroepen komen statische houdingen het meest voor.

 

Met statische belasting kan op twee manieren omgegaan worden:

  • De statische houding omzetten naar een dynamische houding.
  • De statische houding corrigeren tot een spanningsloze houding.

Een statische houding kan voorkomen worden door te kiezen voor goed instelbaar meubilair. Bij schrijf- en leeswerkzaamheden bijvoorbeeld zorgt een schuin werkblad ervoor dat je rechtop kunt zitten. Daardoor wordt een statische houding gecorrigeerd naar een dynamische. Een instelbare voetensteun geeft een goede ondersteuning en corrigeert de statische tot spanningsloze houding. Werkblad, stoel en voetensteun die voldoende instelbaar zijn, vormen een harmonieuze ergonomische zitwerkplek, waarmee verkeerde statische belasting van het lichaam voorkomen kan worden.

Meubilair is als een schoen: het heeft dezelfde maat als dat van uw buurman, maar het zit alleen u als gegoten.